Den lille, vilde, “slemme” dreng

Den vilde dreng bliver tit overset. Han er slem, han er ude på ballade, han er en værre end. Han laver gale streger. Han er vred, aggressiv, ikke hensynsfuld. Han er en bølle, en bandit, frækkert.

Den lille, slemme dreng gør alle de ting, der ikke er charmerende, indtagende eller bedårende. Han er urolig, larmende, klodset, grov, skubber, slår, bider, skælder ud, svarer igen, er modvillig og siger ting de voksne ikke gider høre.

Han er den perfekte syndebuk i enhver situation. I hjemmet, i klassen, i familien, til sport, og senere i ungdomslivet. Han stjæler, han skuffer, han er ikke til at regne med for hverken pigerne eller sin familie. Han er som skabt til at en anden kan stå og være offerlam, for han er som designet og oplært til at stå og se grim ud.

Den perfekte rekvisit i alle smukke eventyr, hvor vi mangler en grimmer fyr, en charlatan, en tyveknægt, en voldsforbryder, en der kun har råd til billige blomster på mors dag.
Derfor er vores automat indstilling hovedløst at pege og sige “han gjorde det”, for han er vant til det, og det er så nemt.

Men hvad hvis den grimme fyr drømte om at være prinsen, hvad hvis han drømte om at være helten, der var blid, hensynsfuld, spillede på harpe og violin, den gode kammersjukker, som alle kun lide. Hvad hvis han ønskede at være den flittige elev, dydsmønsteret, der kunne synge og den trofulde kæreste og hvad hvis han hvert år troede, at NU havde han fundet de flotteste blomster, der ville gøre hans mor jublende stolt og lykkelig over sin dreng.

Men hvad hvis han aldrig fik lov. Hvad hvis han blevet sparket og slynget tilbage i den rolle kulturen og en masse andre havde bestemt for ham. Hvad hvis de alle stod i kø for at tilplastre ham med etiketter, om hvordan de forventede han skulle være, og at han aldrig fik lov bare at være. Bare at være sig. Så han til sidst måtte give efter og bare udfylde sin rolle. Hvad hvis nogen blev nærmest vrede, hver gang den grimmer fyr allernådigst bad om at få lov at være noget andet. Hvad hvis de insisterede på, hvem han var?

Indeni enhver stor og lille dreng bor en ægte helt, der drømmer om at blive lukket ud. Lad nu være med at proppe børn i kasser og tvinge dem til at udfylde en bestemt rolle, som passer godt ind i en eller anden forestilling om, hvem andre mennesker er.

Et godt udgangspunkt er at vise tillid til vores børns godhed og dømmekraft, så de bliver stærke og selvsikre nok til selv at vælge og mærke hvad der er dem.

Giv hinanden lov til at være hvem end de end er. Lad os ikke sætte begrænsninger for hinanden. Giv børn lov til at definere sig selv.

Lad os nu bare give hinanden lov til at VÆRE!

#kønsroller #stereotyper #fastlåsteroller #sætbørnenefri #antikønsroller #frihed #frihedtilatvælge #frihedtilatværedenmaner #ifavnsk #ifavn #attachmentparenting #dreng #helt #blandtandetderfor #voresdrengharallefarverpå

Skriv et svar